София, бул. Стамболийски 130-132
088 920 8966; 02 822 1847
kristanita@abv.bg

Детегледачката, с която детето е щастливо

В услуга за Вашия дом

Детегледачката, с която детето е щастливо
Детегледачката и щастливото дете

Няколко съвета при избор на детегледачка и няколко ценни въпроса, които да зададете при първоначалния разговор

Споделяме няколко препоръки от практиката при избор на детегледачка. Те не гарантират щастие, но повишават степента на спокойствие, а то е един от най-важните фактори за сработване на детето с бавачката и за изграждане на пълноценен екип между нея и родителите.

Има простичък отговор на въпроса „Кога детето се чувства щастливо?“ и той е: когато е подкрепяно и уважавано, а възрастният до него е спокоен и уравновесен. Когато чрез грижите си той му разкрива частици от големия свят, за който детската сетивност е отворена. Когато възрастният го гледа така, че да му позволи да развива себе си, напътствайки това развитие.

гледане на деца

Разбира се, има и по-сложен отговор и той е от гледна точка на родителя. За него е голяма и понякога страшна стъпка да повери детето си на друг, особено в началото – когато този човек е непознат. За родителите е важно детето да е обгрижено, защитено и добре възпитавано. И щастливо, разбира се. И всичко това да е в контекста на собствените му възгледи за възпитание, които не винаги се припокриват с тези на бавачката.

В един идеален случай майката и детегледачката ще имат сърдечни взаимоотношения без да прекрачват деловата граница, в която майката е работодател, а не приятел. В този идеален случай детегледачката ще изпълнява всички изисквания с лекота, сякаш ѝ идва отвътре. Ще се грижи за детето „като за свое“ но по методиката на семейството, за което работи.

В реалния свят, обаче, ситуацията е малко по-различна и родителят трябва да направи много прецизен подбор.

Добрата бавачка работи с любов към децата, всеотдайна е и спазва изискванията на родителя без да ги подлага на съмнение, особено в присъствието на детето. Каквито и да са собствените ѝ възгледи за гледането на деца, част от нейните убеждения включват факта, че най-доброто възпитание е това на семейството, а техните помощници и близки трябва да го поддържат с уважението, което всеки родител заслужава.

Ето защо е важно да откриете точно такава детегледачка, с която да се споразумеете и да спазвате това споразумение двустранно. Детето трябва да усеща спокойствието на бавачката, когато е с нея. И да усеща и увереността на майка си по отношение на жената, с която прекарва часове от деня си. Ако не сте доволни от грижите ѝ – просто я сменете. Но поддържайте реномето ѝ – все пак именно вие сте я довели.

Когато възрастните са в единодушие пред детето, когато го поощряват и може да разчита на тях, но и когато възпитават в ясни граници, то детето ще е щастливо и неговия малък свят ще е пълноценна част от големия.

Ето и няколко въпроса, които да (си) зададете при избор на детегледачка и някои характеристики у кандидата, на които да обърнете специално внимание:

  • Култура, възпитание и характер на самата бавачка. Едни от най-големите страхове на родителите са лошото отношение, прекрачването на границите, осъждането на възпитателните методи на майката. Културните хора си личат в разговор и са по-склонни да прилагат и допълват изискванията на семейството, за което работят. По-склонни са да преговарят спокойно и да търсят ефективни решения в случай на противоречие или възникнал проблем. По-склонни са да запазят хладнокръвие в различни ситуации и да реагират адекватно, когато трябва да се мисли бързо.
  • Отношение към децата по принцип и защо е започнала тази работа. Това е една от професиите, при които любовта към децата е задължителен елемент. Не води до добри резултати, когато е избрана за пари, защото е по-лесно, като компромис или след неуспех в друго поприще.
  • Предишен опит. Оставете я да разкаже и обърнете внимание дали говори с умиление, раздразнение или просто делово. Но най-вече дали случките съвпадат с вашия мироглед.
  • Препоръки. Макар мнението на непознати хора да не е меродавно, то може да даде насоки и базова информация.
    Успокояване и мъмрене, твърдост и „глезене“. Способна ли е да овладее всяка ситуация спокойно? Има ли енергията да работи с буйно дете? Дали е способна да реагира хладнокръвно, когато се налага и емоционално, когато е подходящо? Подобни въпроси често зависят от ситуацията и невинаги имат еднозначен отговор. Именно затова е необходимо да се уточнят предварително.
  • Непредвидени случаи. Колкото и да не ни се иска, с малко дете е напълно възможно възникването на ситуации от всякакъв характер – от нежеланието да си измие зъбите, през детинските спорове на площадката, до сериозните наранявания. Трябва да сте наясно как ще процедирате, ако се наложи. Не се притеснявайте да попитате дали в практиката си е имала и спешни ситуации и как е реагирала тогава.
  • Неочаквано обаждане. Хубаво е да го направите още първия път. Но не се дръжте все едно я проверявате – предложете съдействие; питайте я как се чувства, след като се поинтересувате от детето. Можете да дадете практичен съвет на момента (например от какво се успокоява детето преди времето за сън). Но и не настоявайте да го спази дословно – не забравяйте, че не винаги един и същи „номер“ минава пред детето, ако е приложен от различен възрастен.
  • И не на последно място – има ли нещо, с което да ви допълни? Да, родителят е най-доброто за своето дете, но все пак един човек не може да научи една дете на всичко. Бавачката прекарва доста време с детето и ако може да допринесе с нещо, което за вас е слабо място – възползвайте се. Например: ако е творческа личност и развива въображението на детето ви – насърчете това. Или ако е по-активна от вас, може да спортува с детето навън. Може да е чела подходящи книжки, за които вие не знаете. И така нататък…

Оставете време за нейните въпроси. Често самото им формулиране разкрива много за човека отсреща. Освен това, професионалист с дългогодишна практика има по-широк поглед върху принципните положения и може да попита за неща, за които не се досещате. Отговорете подробно, за да положите началото на пълноценна екипна дейност.

Важно е да изясните първо за себе си какво искате и какво очаквате. Задайте въпросите си и искайте информацията, която ви е необходима, за да си съставите мнение. Изложете ясно и спокойно, но категорично какво желаете и какво не бихте приели. Не забравяйте също, че изборът на гледачка за детето ви не приключва с интервюто, а е процес по напасване. Говорете и с нея, и с детето и непрекъснато преоткривайте заедно подобрение на услугата „в движение“.

И не се притеснявайте да търсите, докато намерите най-подходящата жена. Детегледачката, с която детето ви ще е щастливо съществува и е въпрос на време да се откриете взаимно.


Ние, от фирма „Кристанита“, следваме тези правила и в работата си, и при подбора на персонал и вярваме, че най-добрата работа се постига при екипна работа и взаимно уважение. От години сме в бранша и нашите убеждения са проверени на база стотици реални случаи. Затова и имаме два варианта за гледане на деца – почасово или целодневно, за да отговорим на различните потребности на клиентите си на територията на София и областта. Ние сме в услуга на Вашия дом и семейство!

Ако имате въпрос – свържете се с нас!

Споделете: