София, бул. Стамболийски 130-132
088 920 8966; 02 822 1847
kristanita@abv.bg

7 идеи за бързо и лесно почистване на дома

В услуга за Вашия дом

7 идеи за бързо и лесно почистване на дома
чист дом с минимални усилия

Ефективни трикове за чист дом с минимални усилия + бонус съвет за добро настроение

От години се занимаваме с помощ в домакинството и почистването, имаме стотици клиенти, които разчитат на нас. Затова сме запознати с най-често срещаните проблеми при поддръжката на дома, както и с ефективните методи за тяхното разрешаване.

Споделяме с вас простички, но ефективни идеи и трикове, които ще облекчат работата ви вкъщи и ще направят почистването на дома по-лесно, резултатите – по-задоволителни, а вас и семейството ви – по-щастливи и сплотени.

1. Минимализъм в дома

Минималистичният подход в обзавеждането следва принципа за „по-малко, но по-качествено“ във всяко едно отношение – като се започне от мебелите и се стигне до последния детайл. Изчистете всичко второстепенно и оставете единствено вещите, които използвате ежедневно. Ако сте любители на декорацията, то направете я максимално изчистена, но ефектна. Например, ако мебелите ви са едноцветни и без излишни орнаменти, то украсата може да се състои в цветни детайли, които да изпъкват и да привличат погледа.

Минимализмът не просто улеснява поддръжката и почистването, но и създава впечатление за уют, спокойствие и хармония. В противовес на това, претрупаният интериор носи едно усещане за тежест, за множество задачи, които трябва да бъдат свършени, разсейва и може да увеличи стреса. А „нашият дом е нашата крепост“, нали? Всички предпочитаме да сме напълно отпуснати вкъщи, да релаксираме и да не „тичаме“ по задачи.

2. Подходящи уреди и препарати

Подходящите уреди и препарати за почистване на дома ще ви спестят много усилия. Ето някои практични съвети:

 • Подходяща прахосмукачка. Помислете кое е приоритет за вас преди да се спрете на модел. Ако нямате време и в дома ви няма твърде много мебели, изберете прахосмукачка-робот. Ако изпитвате болки в кръста, може би ще предпочетете изправен тип прахосмукачка, а защо не и без кабел. Има и модели с опция за измиване, които са удобни за ежедневно почистване. Помислете и за филтъра, като вземете предвид квадратурата на жилището и кое ще ви е по-удобно при почистване и смяна.
 • Парочистачка. Добър избор за чистене на дома без препарати. Горещата пара унищожава до 99% от бактериите и микробите. Също така, разтваря бързо и качествено различни видове замърсявания от почти всички повърхности, което спестява ценно време.
 • Доверете се на производителите и подбирайте почистващите препарати според настилките в интериора.

3. Декоративно фолио или хартия

Ако покриете рафтовете и повърхностите в дома си с декоративно фолио или хартия, ще се улесните максимално при почистването, а при по-сериозни замърсявания можете просто да подмените фолиото. На пазара се намират ефектни дизайни, които са подходящи за всеки тип обзавеждане.

4. Светлина и свеж въздух

Големите прозорци внасят повече естествена светлина, което повишава виталността и намалява нивата на стрес. Дори жилището ви да не е с много големи прозорци, не се лишавайте от слънчева светлина – не оставяйте пердетата и щорите постоянно спуснати.

Ако в допълнение към това, отглеждате цветя и стайни растения, ще внесете повече уют и по-свеж въздух в жилището. Растенията, които значително намаляват количеството на вредни вещества във въздуха са: Дяволски бръшлян (Сциндапсус), Фикус, Хлорофитум, Хризантема, Драцена, Азалия, Лилия на мира (Спатифилум), Алое, Гербер, Сансевиера, Бамбукова палма. Разбира се, можете да отглеждате и други видове растения – важното е да усещате комфорт и да ви носят добро настроение.

5. Добра организация

Добрата организация е изключително важна и може да се постигне най-ефективно като изготвите програма за поддържане на чистота и почистване на дома. Ето няколко примера:

 • Определени дейности трябва да се извършват всеки ден, други – един път седмично и дори веднъж месечно. Ще си спестите време, ако не чистите ежедневно местата, които могат да бъдат оставени за основното седмично почистване и обратното – ако не отлагате ежедневните неща за друг път.
 • Чистотата на някои места в дома е от първостепенно значение, така че грижете се за тях с приоритет. Такива са банята и кухнята, особено плотовете и шкафовете, където държите и обработвате храна.
 • Не забравяйте в плана си да включите и времето за почивка, за любимите хобита и за радостните дейности със семейството.

6. Не отлагайте!

Отлагането е враг №1 на добрата организация и е една от най-солидните предпоставки за хаос и стрес. Затова е толкова важно да сте постоянни. Тук сме изброили няколко основни момента, които ще попречат на домакинските задължения да се натрупат:

 • Превърнете в навик максимата „Както си го намерил – така да го оставиш“. Каквото и да правите, дори и да обичате творческия хаос, винаги почиствайте след себе си. Така няма да се натрупва допълнително работа към седмичното почистване на жилището.
 • Вършете дребните неща принципно и последователно. Всички знаем как временното обикновено се превръща в постоянно. Не допускайте това с неща, които биха ви причинили повече разход на време и енергия.

И в допълнение – колкото по-малко отлагате, толкова повече възможности за отлагане ще имате. Звучи парадоксално на пръв поглед, но всъщност значи, че ако в някакъв момент сте заети повече от обичайното или ако не се чувствате добре, или ако просто времето е прекрасно и ви се иска да сте на въздух вместо да чистите, то ще можете да си го позволите без да се тревожите.

7. Разпределение на задълженията

 • Всеки член на домакинството трябва да носи лична отговорност към уюта на дома – да се грижи за собствените си вещи и да не забравя да почиства след себе си.
 • Не се нагърбвайте с всичко сами. Всеки, който живее в жилището трябва да си има задължения и да ги прави редовно. Най-доброто разпределение е всеки да се заеме с това, което извършва най-лесно, с най-малко усилия и с удоволствие.
 • Делегирайте – когато не можете да свършите някаква част от задълженията си по поддържането на жилището, оставете я на някой друг. Не поемайте повече работа, отколкото сте способни да свършите без да се преуморите. Ако трябва наемете домашна помощница или се възползвайте от услугата за професионално почистване на дома.

И един бонус съвет: Дребните неща, които влияят на мотивацията

 • Дръжте почистващите уреди под ръка – нали не искате да прекарате половината от времето за чистене в търсене на препарати или в ходене от стая в стая, за да вземете нещо. Слагайте нещата точно там където се използват най-често.
 • Започнете с най-трудното и най-досадното – в началото кипите от сили и енергия, а към края сте по-склонни да оставите за после. Нека краят на чистенето да е максимално лек за вас.
 • Стартирайте с най-належащото и не губете време да за неща, които не са приоритетни – например не правете всеки ден дейности от седмичното почистване.
 • Правилната нагласа. Усмихвайте се и не превръщайте почистването в неприятно задължение – то е за вас и вашия уют. Дори и да ви е досадно или да сте уморени, приемете поддръжката на дома като инвестиция в спокойствие и задоволство.

Всичко това ще ви спести време – време, което да прекарате с близките си или за любимите си хобита, за пълноценна почивка или за дейности, които все отлагате поради липса на време. И още нещо – доброто настроение днес ще ви направи по-щастливи в дългосрочен план.

За всичко останало – ние сме насреща!

Можете да се свържете с нас за редовна помощ в домакинството или за еднократно почистване, в случай, че ви се налага.

„Кристанита“ – в услуга за Вашия дом!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *