София, бул. Стамболийски 130-132
088 920 8966; 02 822 1847
kristanita@abv.bg

Да запазим баланса си по време на изолацията – полезни ресурси

В услуга за Вашия дом

Да запазим баланса си по време на изолацията – полезни ресурси
баланс си по време на изолацията

Въпреки, че материалите в статията са свързани с условията на физическа дистанция, продължаваме да ги препоръчваме за четене, защото са свързани със съвети за продуктивност, игри и методики за възпитание на деца и полезни съвети за родители и работещи хора.


Вече мина първият месец откакто спазваме физическата дистанция, стараейки се максимално да запазим социалната близост с хората, на които държим.

Много от нас работят от вкъщи, докато се грижат за малки деца и помагат на учениците си с дистанционното обучение. Други се грижат за възрастните си родители, за да не им се налага да излизат. Трети не работят, но се затрудняват с баланса между неизчерпаемата енергия на децата, нуждата си от почивка, желанието за семейни дейности и емоционалното си равновесие.

И всички ние все по-трудно намираме пространство за личното време, което е важно и за съхранението ни – психически, физически и като личности.

Затова събрахме за вас най-полезните ресурси, на които попаднахме през последния месец. Те са полезни за всеки, който търси отговори на въпросите за организацията на времето, за запазване на вътрешното равновесие, за психическото състояние на децата и за всичко, свързано с една непозната ситуация, която носи доста негативи. Идеите са интересни най-вече за стабилни дами и господа, които са свикнали да успяват с мениджмънта на времето и задълженията си и търсят начин да обогатят познанията си по съвместяване на:

 • създаване на организация у дома
 • спокойствие и лично време
 • време за пълноценна работа
 • съвместни семейни дейности
 • игри и забавления за децата
 • хоум-офиса
 • психичното равновесие

Повечето от тях могат да бъдат приложени още сега и да поставят началото на едно по-продуктивно семейство!

За децата:

 • Над 100 интересни безплатни игри и активности за емоционалната интелигентност на децата и родителите – Опознаването и овладяването на собствените емоции е от особена важност в сегашната ситуация. Игрите са разработени за деца, но са полезни и за самите възрастни. FUNтазия е първата организация в България, която разработва авторски материали на български език по международни научно-доказани програми и методики за развитие на социално-емоционални компетенции. Заедно с безплатните ресурси, в статията има линкове за теглене и прочит – три комплекта с инструкции за множество игри и активности за развитие на емоционална интелигентност.
 • Как да преодолеем състоянието на стрес? – Нашите партньори от ArhiEng (екип от психолози, психотерапевти и консултанти по психично здраве) са описали защо извънредното положение е още един източник на стрес и какви нови емоции носи.
 • Грижа за децата по време на пандемия – Виолета Андреева е психолог и създател на метода за емоционално развитие на деца S.I.M.P.L.E. В тази статия е споделила основни насоки за родители, които те да използват за справяне с напрежението у децата в условия на изолация.
 • Нужно ли е да играят родителите с децата си? – В допълнение към горната статия, тук можете да прочетете защо съвместната игра с родителите е важна за децата, тяхното спокойствие, развитие и психика.
 • Ето 4 начина децата ви да останат спокойни и щастливи по време на изолацията – Съвети за родителите, които изпитват трудности за овладяването на стреса (у себе си и у децата) в периода на социална изолация.

За родителите и семейството

За хоум-офиса с деца, полезно и за родители, които не работят вкъщи, но търсят начини да подобрят организацията и да намират време за себе си

 • Как да работя ефективно, когато ВСИЧКИ са у дома – Ако не сте от семействата, то изолацията може да ви помогне да направите нещо хубаво за себе си – да се научите да си говорите и да станете екип. Обстоятелствата са форсмажорни. Сложете децата да спят, отворете бутилка вино довечера и действайте по екипната работа, изграждането на самостоятелност у децата и въдворяването на режим у дома.
 • Бизнес и малки деца – мисията възможна – статия със съвети от родители към родители, която е идеална отправна точка за организацията не само на родителство и бизнес, но и на родителството и лично време.
 • 7 безценни урока от домашния офис – Ако досега не сте работили с деца вкъщи, вижте тези съвети за организация на работния процес.

Ресурси, които ще задържат вниманието на децата и, едновременно с това, са полезни за развитието на познанията и въображението им

 • Каналът на Muzeiko Bulgaria в YouTube е пълен с интересни научни видеа и съвети за домашни изобретения с подръчни средства.
 • Приказка за теб – Държавен куклен театър – Варна е насреща с прекрасни куклени театри онлайн + видеа за изработка на различни фигурки и игри с подръчни средства

И за финал – огромна доза хумор от великолепните Майко Мила: Хоумофис по време на пандемия.

Споделете: