София, бул. Стамболийски 130-132
088 920 8966; 02 822 1847
kristanita@abv.bg

Защо минимализмът в интериора създава усещане за чистота и уют?

В услуга за Вашия дом

Защо минимализмът в интериора създава усещане за чистота и уют?

минимализмът в интериора

7 принципа на минимализма, които да приложите бързо и лесно в дома си

Напоследък е изключително модерно да се говори за минимализъм в дома. Питали ли сте се защо? Основната причина е, че така се осигурява простор, усещане за чистота (включително и емоционална) и се улеснява бита ни.

Трупайки вещи, ние не просто затрудняваме ежедневието си, ние затормозяваме самите себе си – емоционално, психически и физически.

Искате ли да сте роб на дома си? Едва ли.

Ето защо сме ви подготвили 7 основни принципи на минимализма, които можете да приложите и в своя дом:

1.
Отървете се от непотребните вещи. Те не просто затормозяват погледа и съзнанието, но и трупат излишни количества прах. Всичко, което не използвате можете да изхвърлите, да дарите или да дадете на приятел, на когото биха били полезни. Скъпите спомени можете да приберете в килера или по шкафовете, но замислете се – колко често се случва вещите запазени за „ако потрябват“ наистина се случва да използвате в даден момент? Домът ни е място за живеене, а не склад.

2.
Подредете интериора така, че всичко да е използваемо. Едва ли ви трябват по 6 стола във всяка стая – оставете столовете за хранене в кухнята и меката мебел в хола, но не пазете всяка табуретка, само защото тя има сантиментална стойност. Ако рядко каните гости, едва ли ви трябва огромна маса в хола – съвсем спокойно можете да използвате сгъваема маса за няколко човека (колкото сте в домакинството). Хубаво е мебелите да са в един стил, за да създават чувството за хармоничност.

3.
Не позволявайте на хаоса да владее ежедневието ви! Подреждайте всяко кътче и всеки шкаф, така че да е лесно за употреба и приятно за окото – гардероба, хладилника, тоалетката, работното място, кухненския плот и т.н. А ако сте привърженик на творческия хаос? Тогава поне го сведете до няколко места в дома, които ползвате често и оставете останалата част от интериора „да диша“.

4.
Не претрупвайте с цветове. Изберете една гама с нюанси на основния цвят или един цвят с едно-две контрастни „петна“. Твърде многото цветове създават дисонанс, който пречи на погледа да се съсредоточи и да възприеме стаята като едно цяло. Споменахме и по-горе, но и тук ще повторим – нека мебелите са в един стил, за да може линията им да спомогне за общата хармония.

5.
Разнообразие. На пръв поглед пищните интериори притежават повече разнообразие, но това не винаги е така – те притежават вещи, мебели и цветове. Разнообразието в минималистичния дом идва от контраста. Представете си стая в една пастелна гама, в която има 1-2 цветни къта. Така, дори в малко помещение, обособявате няколко ползваеми зони – нещо, което не може да се случи ако всичко е претрупано.

6.
Простор. Това е от изключително значение, когато става въпрос за жилище с по-малка площ, но се отнася и до големи апартаменти. Изчистената подредба оставя стените празни, рафтовете изчистени, а пространството – визуално се разширява. Особено, ако оставите прозорците с прибрани щори и пердета – тогава домът ви ще се простира чак до хоризонта.

7.
Декорацията. Минимализмът е рай за декоратора по дух. В едно изчистено пространство можете да декорирате няколко кътчета и те ще изпъкват с неповторим блясък. Можете да декорирате и повече неща и ако спазите цветовата гама, декорацията ще оживява, но и няма да дразни с пищността си. А ако сте любител на изкуството – празните стени и изчистените тонове са идеалната атмосфера за творбата, чието изящество да изпъкне.

8.
[Бонус Полза]
Ето и едно практическа полза от минимализма в дома в допълнение към неповторимото усещане за уют – пести време. Да, точно така – пести време за чистене, за подреждане и помага да живеете пълноценно тук и сега. Нека не позволяваме на вещите да владеят ежедневието ни!

 


* А ако, въпреки улесненията на минимализма, предпочитате да се отдадете на приятните мигове със семейството си, вместо да прекарвате половината от свободното си време в чистене, знаете какво да правите: свържете се с нас от тук, а ние ще ви предложим помощ в домакинството и професионално почистване на високо ниво. Работим в услуга за Вашия дом на територията на София и областта повече от 8 години.

 

Имате ли какво да добавите? Коментирайте:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *