София, бул. Стамболийски 130-132
088 920 8966; 02 822 1847
kristanita@abv.bg

Как да намерим най-подходящата детегледачка за нашето дете?

В услуга за Вашия дом

Как да намерим най-подходящата детегледачка за нашето дете?
най-подходящата детегледачка

Да поверят детето си на друг човек в тяхно отсъствие, особено когато детето е малко и още не говори – това е едно от най-големите притеснения на работещите родители, независимо дали избират детска градина или детегледачка. При избор на бавачка се прибавя и още едно сериозно притеснение – това, че детето ще е само с нея в дома им.

Повечето родители стартират търсенето с настройката да намерят най-добрата детегледачка за своите деца. Но, благодарение на нашия дългогодишен опит в тази професия, ще ви посъветваме да наблегнете на нещо друго в подхода си. И то е:

Търсете най-подходящата детегледачка за своите деца

Тази, която има подобен на вашия светоглед и с която да сте „на една вълна“ по отношение на отглеждането, възпитанието, дисциплината и ежедневието на едно дете. Важно е в нейно присъствие се чувствате емоционално комфортно – и вие самите, и вашите деца. Понякога това усещане не може да се опише аргументирано, а се поражда в самото общуване.

Факт е, че истинският професионалист винаги спазва изискванията на своя клиент, но е друго, когато тези изисквания му идват отвътре, нали?

Ето нашите практични съвети как да разберете коя детегледачка е най-подходяща за вашето дете

1. Разберете, че освен професионалист, тя е и човек. Тя също трябва да се чувства комфортно с вас, за да посрещне адекватно всички ваши нужди и изисквания. Бъдете подробни какво и как изисквате от нея, какво е ежедневието на детето и какви са неговите нужди и способности. Важно е и двете страни да се чувстват на място, защото грижата за децата е услуга, която изисква огромно взаимно доверие.

2. Поддържайте отворена комуникация. Поставете основите на доверието още от първия разговор. Опишете максимално ясно всички ситуации, които биха могли да възникнат, както и вашите очаквания за овладяването им. Но и позволете на детегледачката да даде искрен отговор за своите възможности, очаквания и предложения. Все пак, някои ситуации са непредвидими и не могат да бъдат изговорени предварително, а тя ще е там с детето ви и от нея ще зависи неговата сигурност и здраве. Много по-важно е да можете да разчитате на нейните адекватни реакции при различни обстоятелства, отколкото да очаквате да изпълнява предварителни сценарии в непредвидени ситуации.

3. Давайте и изисквайте пълна информираност. Най-важният приоритет е сигурността на детето. Запознайте бавачката с всичко важно, свързано с детето – алергии, качества, темперамент, особености на характера, здравословни предразположения и т.н. Разкажете ѝ за режима на детето, за навиците му, за предпочитанията му, за любимите му ястия. Поставете фокуса върху нейното пълноценно включване в ежедневието на детето, а не просто към прякото му изпълняване.

4. Заложете на активността и забавлението. Каквото и да си говорим като възрастни, от гледна точка на детето всичко е игра. Затова най-продуктивният метод е подходът ни да е с фокус върху проиграване на ситуациите, които държим да се превърнат в навици. Всяко едно „трябва“ в живота ни, може да бъде реализирано с усмивка и акцент върху положителните емоции, които би могло да носи (ако не то, поне резултатът от него). Най-добрата бавачка умее тези неща, просто защото опитът ѝ, познаването на детския светоглед и любовта ѝ към малчуганите са я научили да бъде позитивна в изискванията си. Най-подходящата бавачка ще съумее да извади от „ръкава“ си онези свои „оръжия“, които са най-подходящи точно за вашите деца. Това е и сред уменията, които са безценни и по отношение на следващия съвет:

5. Дръжте на правилата и границите. Децата не обичат правилата, независимо че именно те им дават житейска стабилност. Обичайно, децата тестват границите на своята бавачка. За да запази своя авторитет, пораждайки доверие в себе си, е много важно тя да е „в свои води“. Да може да използва своите силни „оръжия“, за да поддържа вашите правила и да изгражда тяхната самодисциплина и самоконтрол. Именно това е акцентът, заради който препоръчваме най-подходящата, а не най-добрата детегледачка. Защото за да се осъществи това, първо трябва да се изгради силна човешка връзка между нея и детето и между нея и семейството.

6. Бъдете внимателни и грижовни. Грижовността е качество, което не може просто да се даде на детето, ако самият възрастен не е такъв по принцип. Уважението към личността на бавачката (и обратното) не е нещо, което може да размие границите между служител и работодател, а в същото време е безценно качество, което да положи една стабилна основа на дългосрочни взаимоотношения. Все пак, детегледачката е човек, който буквално влиза в семейството и става част от света на детето, нали?

7. Бъдете гъвкави. Има много положения, в които нещата няма да минат по план – поставете своите граници и изисквайте да спазва уговорките ви, но и проявявайте гъвкавост при непредвидени ситуации. Бъдете отворени за затрудненията на бавачката в работата с детето ви и винаги споделяйте, когато нещо в нейното поведение ви тревожи. Често конфликтните ситуации се дължат на недобра комуникация – не допускайте такава в отношенията си с човека, който се грижи за децата ви. Не забравяйте, че с нея сте „от едната страна на барикадата“ и за доброто на всички е необходимо да решавате ситуациите в контекста на доброто сътрудничество.

И накрая, но не на последно място: опитната детегледачка осъзнава всичко това. Тя самата би повдигнала тези въпроси, ако вие пропуснете. Именно опитът ѝ я е научил колко е важно да си пасва със семейството и с детето, да съществува сърдечност в общуването и да се създадат взаимоотношения основани на надеждност, честност и взаимност.

Да си родител е една от най-големите отговорности, а да си детегледачка е сред най-благородните професии. В центъра и на двете неща стои не просто сигурността на детето, но и неговото формиране като независима достойна личност. Когато детегледачката е част от екипа, наречен семейство, то детето ще расте в устойчива среда. А стабилната среда е сред най-важните неща за формирането на един добър и уверен в себе си млад човек.


* Вижте и нашата статия „Детегледачката, с която детето е щастливо„, в която сме разгледали и някои практични въпроси, които да (си) зададете при избор на бавачка. Или се свържете с нас, ако имате нужда от детегледачка (почасово или целодневно).

Споделете: