София, бул. Стамболийски 130-132
088 920 8966; 02 822 1847
kristanita@abv.bg

3 ползи от срещите с психолог, за които нямаше да се сетите

В услуга за Вашия дом

3 ползи от срещите с психолог, за които нямаше да се сетите
срещи с психолог

Когато говорим за консултации с психолог/психотерапевт, обикновено си представяме многобройни сеанси, при които лежим на кушетката, разказвайки подробно за детството си, докато специалистът прилежно си води бележки, за да установи проблем, на който да предложи решение.

Всъщност, това толкова симпатично клише далеч не е вярно. Първо, терапевтите се съсредоточават в конкретните притеснения и желаните цели. Второ, психологът не търси проблеми и не предлага решения – той оценява ситуацията и мотивацията на човека и очертава подходящите стъпки, по които да бъде достигната крайната цел. И, не на последно място, не е задължително терапията да е дълга – понякога е достатъчен един откровен разговор, друг път само няколко срещи, при някои случаи са необходими седмици или месеци, а има и хора, които предпочитат да ходят редовно, защото това им носи успокоение. Това изцяло зависи от конкретния човек в неговия уникален контекст.

Не винаги е необходимо да се провеждат дългосрочни терапии и не е нужно да чакаме „до последно“, за да потърсим помощ. Доста често една странична, но и професионална гледна точка може да ни е полезна, за да сложим в ред собствените си емоции. А в случаите, когато се налага терапия или редовни срещи, е важно да започнем колкото може по-рано.

Най-хубавото е, че консултацията с психолог е полезна и при обикновени житейски ситуации, когато нещо просто ни тежи. И ползите от него могат да бъдат съвсем простички, отпускащи и човешки.

Когато става въпрос за среща с психолог, обикновено си мислим за ползи като:

Професионална помощ за балансиране на нашия вътрешен свят – да, най-честата причина да отидем при специалист е, когато търсим решение за своите проблеми.

Помощ при емоционални проблеми – много психолози и психотерапевти специализират върху консултации с хора със съвсем стандартни проблеми – като скорошна раздяла, вътрешно безпокойство, генерални житейски и/или професионални промени, баланс между различни житейски сфери, емоционални тревоги по време на борба със заболяване, желание за подобряване на родителските умения, финансови притеснения, предизвикателствата на остаряването, трудности със социализацията и различни субективни възприятия относно качеството на живота.

Различна гледна точка – понякога сме толкова потънали в детайлите на собствените си възприятия, че губим от поглед ситуацията в цялост. Ето защо, в такива моменти, един „външен поглед“ е изключително полезен. Най-често сме склонни да търсим такъв от своите близки и познати. Но не винаги те са най-подходящите хора – защото често самите те са част от ситуацията, защото са емоционално свързани с нас и не могат да са напълно обективни или защото самите ние не искаме да ги натоварваме с тревогите си. Всичко това са вътрешни спирачки, които ни пречат да потърсим помощ тогава, когато ни е най-необходима. И точно това е един от случаите, когато срещата с психолог е най-подходящото решение.

Професионална гледна точка – специалистът познава материята дълбочина. Консултацията с психолог не е просто „рамо, на което да поплачеш“, а е разговор в дълбочина за това, от което имаме нужда. Въз основа на фундаменталните си познания за човешката психика, при срещи с конкретен човек, той е способен да разбере конкретните детайли в контекста на цялостната картина. А действащи съвети и решения могат да се дадат единствено в конкретен ситуация.

А има 3 ползи, за които не се сещаме на пръв поглед, но които са изключително ефективни за нас:


1. Познаването на фактите успокоява


Познаването на фактите е най-верният път към постигане на желаните цели. При срещите с психолог научаваме много за корените на емоционалните проблеми, опознаваме себе и тревогите си в дълбочина, получаваме съвети за собствените си способности да разрешаваме проблеми.

Повечето вътрешни напрежения действат като „аларма“, че нещо в живота ни не е наред. Най-непродуктивното в такива ситуации е да потънем в тревогите си и да се съсредоточим върху симптомите. А би било по-добре да се фокусираме върху причината за негативните усещания – и разрешим ли я, негативите ще отшумят сами.

Именно когато сме напълно наясно с това, пред което сме изправени, ние не изпитваме страх. Когато имаме ясни отговори на всички свои „Защо?“, сме по-склонни да търсим решения, отколкото да потънем в тревогите си. А колкото сме по-спокойни, толкова по-трезво мислим и действаме. Което води и до по-добри резултати. А това ни дава по-голяма увереност както в успешната развръзка, така и във вътрешните си сили да се справим с превратностите.

Едно от най-ценните неща, които получаваме след срещата със специалист е именно успокоението, че можем да се справим – първоначално с неговата подкрепа, а в последствие и сами.


2. Спасителен пояс


Един от факторите, които повишават тревожността ни е чувството, че сме изправени сами срещу проблема. Това чувство най-често е ирационално. Рядко ние наистина сме съвсем сами, тъй като в повечето случаи нашите близки ни подкрепят. И, все пак, крайните действия, както и цялата отговорност за последствията, са върху нашите плещи. Това е емоционален товар, който може да помрачи и усили безпокойството ни.

Много по-устойчиви бихме били, когато имаме усещането за солидна подкрепа, усещането за екип и усещането за стабилна опора под краката си. Именно такива екипни взаимоотношения се създават с терапевта и те не се изчерпват единствено с реалните срещи и съвети. Усещането за неговата помощ е субективно, но от огромно значение – ние знаем, че той е там и е безрезервно на наша страна. Знаем, че каквото и да стане, има към кого да се обърнем. Уверени сме, че и да паднем по пътя, ще има кой да ни подаде ръка. И ще действа изцяло в наш интерес – без да ни съди, без да поставя етикети, без да взима емоционална страна по нашия проблем, без да ни задължава/товари с нещо.


3. Няма да споделя с нас


На пръв поглед това изглежда малко странно. Но е факт, че понякога, когато сме потънали в собствените си терзания, имаме нужда от персонално внимание. При разговор с познати, този разговор е двустранен, често се отмества темата и не винаги акцентът на разговора е върху конкретните ни въпроси. Много често съветите на околните са от типа „успокой се“, „стегни се“, „почини си“, които може да са верни и добронамерени, но са напълно неизпълними, поне не в този житейски момент. Освен това, понякога споделянето може да се превърне в изслушване, а често това ни разфокусира или даже фрустрира. А е изключително непрепоръчително да се затваряме в проблемите си, вместо да ги решаваме.

Разговорите при консултацията с терапевт са посветени изцяло на нас, нашите нужди и нашите въпроси. И се търсят решения за нашите цели, които да бъдат осъществими по нашия начин. Разбира се, в никакъв случай не сравняваме срещите с психолог и споделянето с близките. Даже напротив – желателно е да се осъществяват успоредно.В заключение, комбинацията между добро психично здраве, добра физическа форма, уютен дом и топли семейни взаимоотношения е най-прекия път към щастливия живот и стойностното бъдеще.Ние, в „Кристанита“ се вълнуваме се психотерапията не само като вид услуга при непреодолими емоционални проблеми и повишена тревожност, но и като път за себепознание, за повишаване на общото психично здраве и към емоционална стабилност.

Ето защо, включихме услугата „Консултации с психолог“ към обхвата на услугите си, защото искрено желаем да включим пълния обхват на потребностите на семейството – да се грижим не само за битовизмите, но и за самите хора. Когато човек е спокоен, когато се прибира в своята „крепост“, когато няма притискащи го задължения, тогава той е в добра кондиция и може да мисли и за важните неща като любовта и всеотдайността.

Вярваме че по този начин семейството се превръща в общност, основана на любов, а не просто домакинство, основано от индивиди.???

Познахме ли, че не успяхте да се сетите на пръв поглед за тези 3 ползи от срещите с психолог?
Да? Не?
Отговорете във FacebookВижте още:
Кога препоръчваме среща с психолог на нашите клиенти?

Споделете: