София, бул. Стамболийски 130-132
088 920 8966; 02 822 1847
kristanita@abv.bg

Консултации с логопед в София

В услуга за Вашия дом

За своите клиенти, ние от фирма „Кристанита“, предлагаме консултации с логопед в София и областта.

Консултацията се извършва в дома на детето, а при необходимост от терапия – пациентът идва в кабинета по предварително изготвен график.

По време на консултациите логопедът ще се запознае с детето и, общувайки с него на игра, ще установи как се развива речта му, дали има нарушения в говора и има ли основания за притеснения. Също така, ще поговори с родителите, за да обхване цялостния контекст – семейство и наследственост, езикова среда, как и с кого общува детето – родители, приятели, роднини, познати деца и възрастни и т.н.

Логопедите се занимават с проблеми в речта и говора, затруднения при произнасянето на конкретни звуци и изрази и с проблеми в писането. Те могат да се коренят във възрастта на детето, но биха могли и да са по-сериозни – като нарушена способност за извършване на математически операции, разстройство на слуховата обработка и различни нарушения на паметта и мисленето.

Терапията, когато такава се налага, включва набор от различни техники за правилно изговаряне, за усвояване на причинно-следствени връзки, за подобряване на когнитивните умения, за обработка на звуци и други. В упражненията се включват „дразнители“ за всички сетива (звукови, сензорни, визуални), за да се повлияе на цялостното развитие и с цел да се улесни по-бързото създаване на неврони връзки.

От гледна точка на детето всичко това е серия от забавни и интересни игри.

Защо консултацията с логопед е толкова важна?

При съмнения за проблем навременната консултация с логопед е важна по 2 причини:

  • При липса на нарушения, ще се освободите от притесненията си. Всеки родител е наясно, че собствените му притеснения се отразяват и на децата. Ако подозирате проблем, вие сте по-склонни (дори неосъзнато) да се фокусирате върху него, да му отдавате по-голямо значение и по този начин, да привлечете вниманието на детето върху дадена негова черта. И обратно – спокойствието ви подпомага плавното развитие на децата.
  • При съществуващ проблем, неговото ранно диагностициране е от първостепенно значение. Това ще помогне да овладеете правилното развитие още в началото, за да не се налага да се отстраняват вече изградени навици (което е по-труден и продължителен процес). Освен това, специалистът помага и на родителите да си изяснят ситуацията, а това им дава известно предимство и познания как те самите да водят процеса в ежедневието. Това ще тушира част от притесненията им, а както вече уточнихме, спокойствието е от първостепенно значение.

При установен проблем, логопедът ще изясни статуса на детето и ще препоръча терапия според конкретния случай, възраст и способности.

Затова ви съветваме: Ако се притеснявате или имате съмнения, че детето ви има нужда от консултация, не се колебайте да се свържете с нас. Ние, във фирма „Кристанита“ сме насреща – в услуга за Вашия дом и семейство!

Споделете: