София, бул. Стамболийски 130-132
088 920 8966; 02 822 1847
kristanita@abv.bg

Емоционалната страна на Личния асистент за възрастни хора

В услуга за Вашия дом

Емоционалната страна на Личния асистент за възрастни хора
Емоционалната страна на Личния асистент

8 причини да наемете асистент, които ще ви накарат да се чувствате спокойни, а вашите близки – независими и специални

Вече сме писали за разликите между болногледач и личен асистент, сега искаме да обърнем внимание на емоционалната страна на услугата „Личен асистент за възрастни хора“, която е не по-малко важна от грижите за здравето и бита.

Често се случва наш възрастен роднина да има нужда от помощ и по-специални грижи, които не винаги са свързани с болест или влошено здравословно състояние. В такива случаи е добре да помислим за възможността да наемем личен асистент. Тази услуга набира все по-голяма популярност, защото времето ни е все по-малко, а нуждата от пълноценна грижа на старите хора си остава константна.

В началото доста хора се притесняват от това да наемат външен човек да се грижи за роднините им. От една страна смятат, че само най-близките могат да дадат най-добрата грижа. От друга страна се смущават, че не могат да са плътно до човека, когото обичат, който ги е отгледал и който им е бил опора през годините. По принцип това наистина е така.

Опитът ни, обаче, сочи, че подобни притеснения не са обосновани рационално, а са по-скоро емоционални. Ето защо искаме да обърнем внимание именно на чувствата и усещанията на хората (млади и възрастни) в контекста на услугата „Личен асистент за възрастни хора“.

Вижте 8-те водещи причини (от гледна точка на емоцията), които карат все повече хора да избират асистент за роднините си:

  • Възрастните хора имат нужда от специално внимание. Искат да се чувстват значими и пълноценни – такива, каквито са били на младини. В забързания делник, работещите не могат да осигурят часове за задушевни разговори всеки ден и често това води до напрежение в отношенията им. Личният асистент осигурява не просто грижи за бита, но и е чудесна компания за разговори.
  • Старите хора имат много свободно време и значително по-малко енергия. Един грижовен помощник с положителна нагласа може не само да ги отмени в ежедневните задачи, но и да ги придружи на разходка, да поговори с тях, да отидат заедно до магазина и т.н.
  • Възрастните хора често са с недобро здравословно състояние или са предразположени към рязко влошаване. Когато имат помощник на разположение, той може да им съдейства да се съхранят по-дълго или да реагира адекватно, ако имат нужда от помощ, включително медицинска.
  • На пръв поглед звучи парадоксално, но личният асистент осигурява повече време за пълноценно общуване на възрастния със семейството му. Защо? Защото след като има кой да се погрижи за ежедневните задачи, бита, разходката и редовното взимане на лекарства… остава значително повече време за чисто човешкото общуване с роднините му. А възрастните хора имат нужда основно от това – да поговорят с младите, да разберат как е минал деня им, какво ги вълнува, как растат внуците… и обратно – децата му да го изслушат без да бързат и без разговорите да се свеждат единствено до битовизми, болежки и задължения…
  • Личният асистент изгражда връзка с възрастния човек, което намалява риска от социална изолация, създава уют, а помощта му е спрямо индивидуалните потребности. И внася разнообразие в ежедневието.
  • Асистентът осигурява достоен живот – възрастния човек е обгрижен, домът му е изчистен, сготвена му е топла храна… Има кой да го заведе на преглед, да му даде лекарствата навреме, да реагира в случай на непредвидена ситуация… А за него остава да се отпусне, да не страда излишно в старините си и да не се натоварва прекомерно.
  • Услугата се извършва в дома на нуждаещото се лице. Това е много важно както за спокойствието му, така и за увереността на семейството му, че е в добри ръце. И пази достойнството на човека, който (както всички нас) има нужда да се чувства независим и специален.
  • И не на последно място: Част от асистентите ни са с медицинско образование и могат да се грижат и за болни и трудноподвижни хора.

Споделяме всичко това, защото сме го научили от практиката си, след години работа с различни хора и техните семейства. Вярваме, че емоционалната страна на лицата, които имат нужда от личен асистент е не по-малко важна от грижата за жилището и бита.* Ние от фирма „Кристанита“ осигуряваме лични асистенти, болногледачи, рехабилитация (ако лицето е с влошено здраве, с трайно увреждане или в следоперативен период). Предлагаме и консултации с психолог при емоционални проблеми или трудности при справяне с ежедневието.


Ако имате въпрос – свържете се с нас!

Споделете: