София, бул. Стамболийски 130-132
088 920 8966; 02 822 1847
kristanita@abv.bg

Възрастните хора и културните мероприятия

В услуга за Вашия дом

Възрастните хора и културните мероприятия
Възрастните хора и културата

Активният културен живот е добра алтернативна срещу усядането и затварянето в бита и болежките, които се появяват с времето.

Третата възраст, особено след пенсионирането, е една добра възможност човек да се отдаде на почивка, спокойно протичащо ежедневие и отдаване на любими дейности.

Разбира се, за целта е необходимо да се преодолеят ограниченията на притесненията си относно старостта, да не се прекъсва социалния живот, да не се късат връзките със семейството и внуците и да се изгради една здравословна положителна нагласа към възможностите, които получаваме от увеличеното свободно време.

Културните мероприятия са дейности, които повишават качеството на живот, разширяват общата култура и пречат на социалната изолация. Изкуството дава по-широки перспективи, пречи на вторачването в битовизмите и злободневието, а и зарежда с приятни емоции.

Кои са предимствата, които посещението на културни мероприятия носят за възрастните хора:

 • Разнообразие. Вторачването в непосредственото битие и злободневните теми е опасно на всяка възраст. Културата е сфера с огромно количество възможности – за всеки темперамент и за хора с всякакви интереси.
 • Време сред хора със същите интереси. Нови изживявания извън рамките на дома, отваряне на контактите и обогатяване на темите за разговор.
 • Досег до съвременността. Да видиш новото изкуството или интерпретациите на класическите постановки, пречупени през магията на изкуството, дава широта на погледа.
 • Раздвижване на съзнанието. Честото отдаване на различни дейности е полезно не само за психическото здраве, но и е идеално упражнение за освежаване на мозъка.

Ето и няколко конкретни идеи и техните предимства:

 • Театър. Театралните постановки са „живо“ изкуство. Подходящи са за посещение с приятел или със семейството. Зареждат с положителни емоции.
 • Музеи. Досегът с историята и културата винаги е интересен. Различните експозиции показват както исторически артефакти, така и нови открития.
 • Изложби. Да влезеш в досег с пъстротата на изкуството и да наситиш сетивата си с идеи, пречупени през въображението на автора може да се превърне в безценно изживяване.
 • Концерти. Да потънеш в магията на музиката е извор на богата гама от вътрешни преживявания.
 • Библиотеки. Обичащите да четат, могат да открият нови светове в книгите.
 • Аудио книги. Идеален начин да „четеш“ без да се изморяват очите или при влошено зрение.
 • Читалища. Класически начин да създаваш изкуство без да си професионалист. Да станеш част от общност с интересни хора със същото хоби.

* В повечето театри и музеи има намаления за пенсионери. Голяма част от дейностите не струват пари, но носят огромна стойност. А повечето са подходящи за посещение и с внуците.

В допълнение: Как да сме близо до своите възрастни роднини и да им помогнем да се чувстват значими?

Често, забързани в делника или ограничени от парите, оказваме помощ на своите възрастни роднини само по отношение на бита и здравословното състояние. Много рядко, обаче това е достатъчно. Остаряването не е свързано само с промяна в организма, но и с промяна в социалния статус, с ограничаване на социалния живот и с постепенното настаняване на еднообразието в бита. Ако еднообразието се превърне в начин на живот, това води до допълнително влошаване на общото състояние, губене на живеца и дори, в по-крайни случаи, до социална изолация.

Има няколко основни неща, които можем да направим, за да избегнем това:

 • Да поддържаме здрава връзка с роднините си. Така, когато дойде момента да имат нужда от нашата помощ, ще се намали вътрешното им усещане, че са в тежест на младите.
 • Да не забравяме, че възрастните хора са независими личности и имат право да взимат решения за себе си и бита си.
 • Да помагаме в домакинството. Понякога елементарни неща по поддръжката на дома са тежки за старите хора, особено когато са с влошено здравословно състояния. Ако не можем да помагаме лично, то по-добре да наемем личен асистент или домашна помощница, а ние да се отдадем на личното общуване, което е не по-малко важно.
 • Да им помогнем да намерят вътрешна мотивация за разнообразяване чрез социални контакти и дейности, осмислящи ежедневието им. Ако изпитват трудности със социалния живот или имат емоционални проблеми, бихме могли да им съдействаме чрез консултация с психолог.
 • Да ги слушаме повече. Тяхната перспектива е в живота на техните деца и внуци, а споделянето на житейския им опит ги кара да се чувстват значими.
 • Да говорим с тях, да споделяме нашите предпочитания, да ги придружаваме на интересни събития, когато можем.

В заключение, държим да отбележим, че обобщенията не важат за всеки – когато става въпрос за наш роднина, е необходимо да се съобразим с личните му предпочитания, темперамент и житейски контекст.

При всички положения е хубаво да не губим връзка между поколенията. Тя е важна и за нас като личностно израстване и помъдряване, и за обществото като развитие и приемственост.

Споделете: